10.When Boris left school,he could not find a job.He tried hard and pestered(糾纏)his relatives,but they had problems of their own.He answered advertisements until he could not afford to buy any more stamps.Boris grew annoyed,then depressed,then a little hardened.Still he went on trying and still he failed.He began to think that he had no future at all.
"Why don't you start your own business?"one of his uncles told him."The world is a money-locker.You'd better find a way of opening it."
"But what can I do?"
"Get out and have a look round,"advised his uncle in a vague sort of way."See what people want;then give it to them,and they will pay for it."
Boris began to cycle around the town and found a suitable piece of a waste ground in the end.Then he set up his business as a bicycle repairer.He worked hard,made friends with his customers and gradually managed to build up his goodwill and profit.A few months later,he found that he had more work than he could deal with by himself.He found a number of empty shops but they were all no good:in the wrong position,too expensive or with some other snag(障礙).But at long last,he managed to find an empty shop on a new estate where there were plenty of customers but no competition.
Boris and his assistant taught themselves how to repair scooters and motor-cycles.Slowly but surely the profits increased and the business developed.At last,Boris had managed to open the money-locker and found bank notes and gold Coins inside.
24.Which of the following would be the best title for the passage?B
A.A friend in need is a friend indeed.
B.The world is a money-locker
C.No education,no future
D.Difficulty of starting a small business
25.Which of the following best describes Boris'job hunting experience?D
A.Surprising B.Encouraging
C.Boring D.Disappointing
26.Boris started his career byC.
A.touring around the town B.developing a waste ground
C.repairing bicycles D.buying empty shops
27.Boris finally chose an empty shop on a new estate becauseD.
A.it was not so expensive
B.he had a lot of old friends there
C.he could make good use of his skills there
D.there were good opportunities there.
分析 文章講述的是一個在求職的道路上非常不順的人,聽從了他叔叔的建議,找到了一份適合自己的工作,找到了創(chuàng)造自己財富的方法.
解答 24.B.標(biāo)題歸納題. 根據(jù)第一段Boris grew annoyed,then depressed,then a little hardened.可知文章講述了主人公求職屢遭拒絕,最后調(diào)整思路賺得第一桶金,然后把自己的生意越做越大的故事.由此可知B項"世界是一個錢柜"做文章標(biāo)題最恰當(dāng),故選B.
25.D.推理判斷題.第一段中描述了Boris求職接連失敗的感受:Boris grew annoyed,then depressed,then a little hardened.因此四個選項中只有disappointing"失望的"符合語境;故選D.
26.C.事實細(xì)節(jié)題.根據(jù)倒數(shù)第二段Then he set up his business as a cycle repairer.可知他的尋找工作的經(jīng)歷是令人失望的;故選C.
27.D.推理判斷題.根據(jù)倒數(shù)第二段But at long last,he managed to find an empty shop on a new estate where there were plenty of customers but no competition可知那里顧客較多、沒有競爭,也就是說那里有很多好的機(jī)會,所以選D.
點評 考察學(xué)生的細(xì)節(jié)理解和推理判斷能力,做細(xì)節(jié)理解題時一定要找到文章中的原句,和題干進(jìn)行比較,再做出正確的選擇.在做推理判斷題不要以個人的主觀想象代替文章的事實,要根據(jù)文章事實進(jìn)行合乎邏輯的推理判斷.