7.In the fall of 1985,I was a bright-eyed girl heading off to Howard University,aiming at a legal career and dreaming of sitting on a Supreme Court bench somewhere.Twenty-one years later I am still a bright-eyed dreamer and one with quite a different tale to tell.
My grandma,an amazing woman,graduated from college at the age of 65.She was the first in our family to reach that goal.But one year after I started college,she developed cancer.I made the choice to withdraw from college to care for her.It meant that school and my personal dream would have to wait.
Then I got married with another dream:building my family with a combination of adopted and biological children.In 1999,we adopted our first son.To lay eyes on him was fantastic-and very emotional.A year later came our second adopted boy,then followed son No.3.In 2003,I gave birth to another boy.
You can imagine how busy I became,raising four boys under the age of 8!Our home was a complete zoo-a joyous zoo.Not surprising,I never did make it back to college full-time.But I never gave up on the dream either.I had only one choice:to find a way.That meant taking as few as one class each semester.
The hardest part was feeling guilty about the time I spent away from the boys.They often wanted me to stay home with them.There certainly were times I wanted to quit,but I knew I should set an example for them to follow through the rest of their lives.
In 2007,I graduated from the University of North Carolina.It took me over 21years to get my college degree!
I am not special,just single-minded.It always struck me that when you're looking at a big challenge from the outside it looks huge,but when you're in the midst of it,it just seems normal.Everything you want won't arrive in your life on one day.It's a process.Remember:little steps add up to big dreams.
46.When the author went to Howard University,her dream was to beC.
A.a(chǎn) writer B.a(chǎn) teacher C.a(chǎn) judge D.a(chǎn) doctor
47.Why did the author quit school in her second year of college?D
A.She wanted to study by herself.
B.She fell in love and got married.
C.She suffered from a serious illness.
D.She decided to look after her grandma.
48.What can we learn about the author from Paragraphs 4and 5?A
A.She was busy yet happy with her family life.
B.She ignored her guilty feeling for her sons.
C.She wanted to remain a full-time housewife.
D.She was too confused to make a correct choice.
49.What does the author mostly want to tell us in the last paragraph?B
A.Failure is the mother of success.
B.Little by litter,one goes far.
C.Every coin has two sides.
D.Well begun,half done.
50.Which of the following can best describe the author?A
A.Caring and determined.
B.Honest and responsible.
C.Ambitious and Sensitive
D.Innocent and single-minded.
分析 本文屬于記敘文閱讀,作者通過這篇文章向我們講述了她實現(xiàn)夢想的故事,在她上霍華德大學的時候她的夢想是當一個法官,但是由于奶奶的病而退學,后來作者又決定在撫養(yǎng)孩子的時候重新上大學,最終作者實現(xiàn)了自己的夢想.
解答 46.C 細節(jié)理解題,根據(jù)第一段In the fall of 1985,I was a bright-eyed girl heading off to Howard University,aiming at a legal career and dreaming of sitting on a Supreme Court bench somewhere可知當作者去霍華德大學的時候她的夢想是當一個法官,故選C.
47.D 細節(jié)理解題,根據(jù)第二段But one year after I started college,she developed cancer.I made the choice to withdraw from college to care for her.可知作者在大學二年級時退學是為了照顧她患癌癥的奶奶,故選D.
48.A 細節(jié)理解題,根據(jù)第五段You can imagine how busy I became,raising four boys under the age of 8!可知第四以及第五段主要講述了作者忙于自己的家庭生活,故選A.
49.B 細節(jié)理解題,根據(jù)最后一段Everything you want won't arrive in your life on one day.It's a process.Remember:little steps add up to big dreams.可知作者告訴我們只要一步一步的走,我們最終會實現(xiàn)自己的夢想,故選B.
50.A 推理判斷題,根據(jù)第二段I made the choice to withdraw from college to care for her以及第四段Then I got married with another dream:building my family with a combination of adopted and biological children可知作者對人很好,有關(guān)懷之心,而作者也能下定決心實現(xiàn)自己的夢想,故選A.
點評 考查學生的細節(jié)理解和推理判斷能力.做細節(jié)理解題時一定要找到文章中的原句,和題干進行比較,再做出正確選擇.在做推理判斷題時不要以個人的主觀想象代替文章的事實,要根據(jù)文章事實進行合乎邏輯的推理判斷.