16.Americans get some of their news and entertainment from public television and radio.These public media receive money to operate from private citizens,organizations and government.Many of their programs are educational.But most of the American media are run by businesses for profit.These privately owned media have changed greatly in recent years.Newspapers,magazines and traditional broadcast television organizations have lost some of their popularity.At the same time,online,cable and satellite media have increased in numbers and strength.So have media that serve racial groups and those communicating in foreign languages.
In general,more media than ever now provide Americans with news and entertainment.At the same time,fewer owners control them.Huge companies have many holdings(股份).In some areas,one company controls much of the media.One dramatic change in American media is the increased success of cable television.It comes into most homes over wires.It does not use the public airwaves to present programs,as broadcast television does.Like broadcast television,most cable television programs perform advertisements.This is true although people must pay to see cable television in their homes.Thirty years ago,few people had cable.Today,about sixty-eight percent of American homes have cable television.Television by satellite also is gaining popularity.
Over the years,traditional broadcast organizations have tried to appeal to as many watchers as possible.Many cable companies,however,present programs for one special group of viewers.For example,there are cable stations for people who like books,cooking,travel,golf or comedy.
28.Which of the following is true about American public media?D
A.They depend on the government.
B.They are controlled by the government
C.They are free
D.They can earn money.
29.Which of the following properly shows the change in these privately owned media?B
A.Newspapers are getting more popular.
B.Satellite media is getting more popular.
C.Traditional media also serve racial groups.
D.Some media make their programs in foreign languages
30.From the second paragraph,we learn thatD.
A.cable TV is free
B.more media are out of control
C.American media is dramatic
D.broadcast TV and cable TV programs include sales messages
31.What would be the best title for the text?B
A.American news and entertainment
B.media in the United States
C.Public television and radio media
D.Cable programs in the United States.
分析 本文是一篇社會文化類閱讀,屬于說明文,主要講述了近些年私營傳媒發(fā)生了很大改變,報紙、雜志和傳統(tǒng)廣播電視受歡迎程度逐漸下滑,而網絡、有線電視和衛(wèi)星電視的受眾逐漸增加.
解答 28.D.細節(jié)理解題.根據"But most of the American media are run by businesses for profit"可知大部分美國傳媒是為了營利,故選D.
29.B.推理判斷題.根據"These privately owned media have changed greatly in recent years.以及后文online,cable and satellite media have increased in numbers and strength"可知衛(wèi)星電視越來越受歡迎,故選B.
30.D.推理判斷題.根據"Like broadcast television,most cable television programs perform advertiseme Nts"可知廣播電視和有線電視都有廣告,故選D.
31.B.主旨大意題.閱讀全文,根據文章內容可知,本文主要講述了近些年私營傳媒發(fā)生了很大改變,報紙、雜志和傳統(tǒng)廣播電視受歡迎程度逐漸下滑,而網絡、有線電視和衛(wèi)星電視的受眾逐漸增加.故選B.
點評 本文是一篇社會文化類閱讀,題目涉及多道細節(jié)理解題,推理判斷題,主旨大意題.做題時學生應仔細閱讀原文,把握文章主要內容,聯(lián)系文章上下文內容并結合所給選項含義,從中選出正確答案,一定要做到有理有據,切忌胡亂猜測.